150 de participanți la Conferința Prosumatorilor [VIDEO]

150 de participanți la Conferința Prosumatorilor [VIDEO] 1000 525 Mihai Toader-Pasti

 

Comunicat de Presă
19 februarie 2019, București

150 de prosumatori, instalatori, furnizori de echipamente, distribuitori din energie și autorități au participat luni, 18 februarie 2019, la Prima Conferință a Prosumatorilor din România, organizată de energiaTa, un proiect lansat în urmă cu trei ani, cu scopul de a  face prosumatorii o realitate în România și de a accelera tranziția către o economie verde.

În prima parte a evenimentului, reprezentanți ai ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, AFM – Administrația Fondului pentru Mediu și Transelectrica au vorbit despre programul de subvenție, prin care AFM va oferi aproape 115 milioane de euro pentru români. Aceștia vor putea primi până la 20.000 lei, acoperind maxim 90% din suma necesară, pentru a-și achiziționa și instala sisteme de producție de energie solară. S-a mai discutat despre reglementările generate de ANRE în contextul legislației europene, despre cerințele tehnice și certificarea echipamentelor de către Transelectrica și despre care sunt procedurile la trei dintre distribuitorii din energie de pe piață.

‘’Această întâlnire a avut ca scop încurajarea instalatorilor de a se implica în programul AFM și clarificarea drumului prosumatorului pentru cei interesați. Autoritățile, stakeholderii și decidenții au întâlnit comunitatea energiaTa, pentru a afla un status real din piață și pentru a răspunde întrebărilor celor prezenți, oferind astfel șansa persoanele fizice să aplice și să beneficieze de un drum cât mai lin pentru a deveni prosumator!’’, a declarat Claudiu Butacu, cofondator al proiectului energiaTa.

Procesul de decontare presupune implicarea instalatorilor, care trebuie validați de către AFM. Perioada de înscriere pentru instalatori este 25.01 – 01.03.2019, însă până acum s-au înscris un număr mic de instalatori. Beneficiarii vor putea aplica la subvențiile oferite nu direct, ci prin acești instalatori, în luna martie urmând a fi publicată lista cu instalatorii validați pe site-ul AFM. Departajarea celor înscriși se va face pe sistemul primul venit, primul servit, de aceea cei care aplică trebuie doar să se asigure că sunt eligibili și că aplică cât mai repede.

„În luna martie-aprilie, sperăm să debuteze programul pentru persoanele fizice, după adoptarea bugetului AFM şi după obţinerea fondurilor europene din POR. Persoanele fizice se vor putea înscrie la instalatorii validaţi, va exista o aplicaţie informatică, am încercat sa creăm un sistem care să ne permită să derulăm rapid programul. Documentele vor fi depuse direct la instalatori, ele se vor transmite în timp real prin aplicaţie.’’, a declarat Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autorităţii Fondului de Mediu (AFM).

Principala problemă pentru care instalatorii spun că sunt reticenți și că nu s-au înscris în număr mare este temerea că nu-și vor recupera banii sau că și-i vor recupera foarte târziu și, fiind vorba de sume mari investite, acesta este un risc pentru toate firmele mici și medii.

‘’Ne aflăm în stadiu destul de avansat, avem peste 40 de dosare depuse pentru validare, sperăm să avem cât mai mulţi, ca să acopere toate regiunile ţării. Ne asumăm termenul de 2-3 săptămâni, chiar dacă nu este scris, deoarece pâna la finalul perioadei de validare nu putem avea nicio modificare legislativă în acest sens”, a mai declarat Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autorităţii Fondului de Mediu (AFM).

În acest moment nu există nicio informație oficială referitoare la numărul de prosumatori existenți, estimările energiaTa arată undeva între 10 și 20, alte câteva sute fiind în curs de a deveni prosumatori.

Cert este că interesul pe care care îl constatăm este major, prin prezența dumneavoastră aici, la această conferință […] ANRE va încerca să lucreze la un ghid al prosumatorului sau va susține realizarea unuia”, a declarat Ion Dumitru, Director – Direcția Generală Eficiență Energetică, Surse Regenerabile, Cogenerare și Energie Termică, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

În cel de-al doilea panel, reprezentanții a 3 companii din energie pe zona de distribuție au explicat care este procesul și care este poziția companiilor cu privire la prosumatori.

Viziunea Enel este consumatorul parte activă a ecosistemului energetic, de aceea sperăm că procedurile vor evolua spre o versiune cât mai simplă. Aș privi etapa în care suntem ca pe o primă iterație, ce trebuie îmbunătățită de toți cei implicați.”, a declarat Andrei Covatariu, responsabil reglementări energy management și Enel X.

Consider că următorul an va fi încurajator pentru prosumatori, însă cea mai mare presiune va fi pe umerii operatorilor de rețea, datorită volumului mare de cereri pe care le anticipăm. Cu toate acestea, ne declarăm pregătiți pentru valul de solicitări ce va urma”, a declarat Aurora Răducanu, departamentul de extindere a rețelei, Distribuție Oltenia.

Suntem pregătiți pentru prosumatori, pentru care am pus pe site detaliile despre procedura de eliberare a ATR-ului”, a declarat Ligia Costin, director de dezvoltare rețea de distribuție, Electrica.

Un alt punct de discuție ridicat de cei prezenți a fost legat de necesitatea și implicațiile Autorizației de Construire. Unul din punctele menționate a fost posibilitatea ca, la nivel local, primarul să se opună sau să amâne foarte mult obținerea autorizațiilor, din diverse motive.

Am încercat, în discuţiile noastre cu Ministerul Dezvoltării, să evităm autorizaţia de construire. Aşa cum există o derogare pentru panourile solare care produc energie termică, am încercat să introducem acelaşi lucru şi pentru cele fotovoltaice, însă nu am reuşit. Pe de altă parte, din discuţii a rezultat că necesitatea de a avea o autorizaţie de construire depinde de cel care face proiectul tehnic, care trebuie să evalueze tehnic impactul asupra imobilului, şi apoi se va putea da o derogare„, a susţinut reprezentanul AFM.

La Conferința Prosumatorilor o mare parte dintre întrebări și-au găsit răspuns. Cu toate acestea, sunt încă subiecte nerezolvate și neclare, procese care pot fi îmbunătățite, costuri care pot fi reduse, acestea urmând a fi dezbătute într-o întâlnire viitoare a Comunității energiaTa.

‘’Timp de trei ani am lucrat pentru a face prosumatorii o realitate în România, iar astăzi acest lucru este posibil. În perioada următoare ne propunem să lansăm Ghidul Prosumatorului, dar și să contribuim la simplificarea procesului de autorizare și la reducerea TVA-ului pentru produsele și serviciile din zona energiei pentru prosumatori. Pe termen mediu sperăm să ajungem la 100.000 de prosumatori în România, iar pe termen lung, până în 2050, România să funcționeze 100% cu energie din surse regenerabile’’, a declarat Mihai Toader-Pasti, cofondator al proiectului energiaTa și președinte al Future Energy Leaders România.

Înregistrarea completă a dezbaterii de la Conferința Prosumatorilor poate fi urmărită pe site-ul energiaTa sau pe pagina de Facebook energiaTa.

energiaTa este un proiect educațional și de conștientizare, care, de trei ani, face demersuri pentru a face posibili prosumatorii și injectarea în rețea și pentru a simplifica procesul legislativ. comunitatea de prosumatori energiaTa numără în prezent peste 4.000 membri din toată țara.

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ghidul Prosumatorului Sustenabil (beta)
Chatbot WordPress plugin by Kognetiks