Cât costă energia vândută de prosumatori

Cât costă energia vândută de prosumatori 1200 630 Mihai Toader-Pasti

Prețul de vânzare al energiei produse de prosumatori, conform legislației aplicabile din 2019, se calculează în funcție de prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare (PZU) în anul anterior.

Energia se vinde și se cumpără pe o piață de energie concurențială în care prețul se bazează pe mecanismul cerere-ofertă. Aici există mai multe tipuri de contracte pentru perioade medii si lungi, precum și tranzacționarea pe piața spot. Tranzactionarea spot este de două tipuri: intrazilnica sau PZU (piața pentru ziua următoare).

PZU este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzactii orare ferme cu energie electrica cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare (unde se vinde și se cumpara energie de azi pentru mâine).

Prin liberalizarea pieței de energie, consumatorul poate astăzi să aleagă unul dintre cei 63 de furnizori de energie. În momentul în care vor apărea normele de implementare, utilizatorul va putea decide și cui să vândă energia produsă și injectată în sistem.

În 2020, prețul mediu PZU a fost 196,56 lei/MWh, asta înseamnă că în 2021 acesta este prețul la care furnizorii sunt obligați să cumpere energia de la prosumatori.

Cum se face regularizarea:

  • Lunar, va apărea pe factură suma (cantității de energie injectată și înmultită cu prețul mediu PZU din anul precedent) cu semnul – (minus) , valoare nepurtătoare de TVA.
  • Dacă prosumatorul va trebui să primească bani, până în 100 lei, aceștia vor fi raportați la următoarea factura
  • Pentru persoanele fizice, daca valoarea depășește 100 lei, aceasta nu se raportează și va fi plătită prosumatorului de către furnizor în termen de 15 zile
  • Pentru persoanele fizice, valoarea care se raportează de la o lună la alta poate fi mărită cu acordul comun al furnizorului și prosumatorului
  • Modalitatea de returnare a sumelor respective va fi convenită de furnizor și prosumator.
  • În cazul persoanelor juridice regularizarea se va face lunar, pe baza facturii emise de către furnizor prosumatorului pentru energia consumată și factura emisă de prosumator furnizorului pentru energia injectată în rețea. Termenele de plată trebuie să fie aceleași.

Alte observatii:

  • Prosumatorii sunt exceptați de la plata certificatelor verzi în factura de energie electrică

În curând energiaTa va lansa Ghidul Prosumatorului. Dacă vrei să îl primești, te poți . Dacă vrei să afli informații despre sisteme sau experiențele altor prosumatori, intră în .

  • Buna ziua ,
    Am o intrebare , foarte importanta consider eu .
    La constructia unei centrale fotovoltaice la o persoana fizica , as dori sa va intreb daca stiti , cand va monta distribuitorul contorul cu dublu sens , va trebui sa platesc eu acest contor sau este obligatia furnizorului sa-l monteze pe cheltuiala lui , deoarece doresc sa-mi fac un proiect prin AFM .
    Sincer va felicit pentru munca voastra si ma bucur enorm ca am ajuns sa putem fi prosumatori .
    Multumim inca odata .
    Florin Trusca
    DEVA

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ghidul Prosumatorului Sustenabil (beta)
Chatbot WordPress plugin by Kognetiks