Ce trebuie să știi despre invertoare și pașii pentru verificarea conformității invertoarelor pentru programul de finanțare AFM

Ce trebuie să știi despre invertoare și pașii pentru verificarea conformității invertoarelor pentru programul de finanțare AFM 1024 538 Stoian Dalia

Update Septembrie 2019

Conform ultimei actualizări a ghidului de finanțare invertoarele montate în instalațiile prosumatorilor:

  • Dacă aplici la programul de finanțare AFM, trebuie să respecte cerințele din Ordinul 228/2018 și cerințele din Ghidul de finanțare, Art. 20, aliniatul 7
  • Dacă NU aplici la programul de finanțare atunci trebuie să respecte doar cerințele din Ordinul 228/2018.

Cerința ca invertoarele să fie verificate de Transelectrica nu mai este valabilă după ultima actualizare a Ghidului de finanțare.


Invertoare care respectă cerințele tehnice aflate în lista invertoarelor verificate de Transelectrica!

*Lista invertoarelor declarate conforme cu cerințele Ordinului ANRE nr. 208/14.12.2018 pentru aprobarea „Normei tehnice privind cerințele tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru module generatoare, centrale formate din module generatoare și centrale formate din module generatoare offshore (situate în larg)”. – 15.03.2019 – lista in curs de actualizare
Sursa: www.transelectrica.ro


Dacă deveniți prosumator aplicând la proiectul de finanțare susținut de AFM este nevoie ca invertorul pe care îl instalați să respecte o serie de cerințe precizate în ghidul de finanțare, cerințe care sunt verificate de către Transelectrica, conform precizărilor din ghid. Au fost o serie de nelămuriri cu privire la procedurile de omologare și certificare a invertoarelor pentru prosumatori astfel încât am încercat să aflăm cât mai multe detalii de la specialiști.

Pentru partea de care este responsabilă Transelectrica am purtat o discuție cu reprezentanți ai companiei în urma căreia am clarificat 4 aspecte privind verificarea invertoarelor:

I. Responsabilitățile Transelectrica

Transelectrica nu acreditează invertoarele ci doar verifică și certifică conformitatea invertoarelor cu standardele europene în vigoare (Regulamentul European 2016/631) și Norma tehnică aprobată prin Ordinul ANRE 208 din 2018, care își produce efecte începând cu data de 27.04.2019. Acreditarea invertoarelor este efectuată de firme autorizate la nivel european.

În mod normal, în funcție de puterea instalată a proiectului ce urmează a fi racordat, responsabilitatea de verificare a sistemelor fotovoltaice (printre care și a invertoarelor) este:

  • a operatorului de distribuție, pentru Pi < 5MW
  • a operatorului de distribuție sau pentru anumite cerințe tehnice a Transelectrica, pentru 5MW < Pi < 20MW
  • a Transelectrica, pentru Pi > 20MW

Însă, până la încheierea proiectului AFM, Transelectrica este entitatea desemnată de către Ministerul Mediului să verifice conformitatea tuturor invertoarelor solicitate.

II. Ce se întâmplă cu lista veche de invertoare?

Lista de aici conține invertoarele pentru care s-a cerut aprobare în baza Ordinului ANRE nr. 30/17.05.2013. De la 27.04.2019 această listă devine invalidă deoarece intră în vigoare Ordinul ANRE nr 208/14.12.2018 ce abrogă Domeniul de aplicare al Ordinului ANRE 30/2013 pentru orice centrală electrică respectiv invertor nou.

Din motive de transparență Transelectrica a publicat o lista cu invertoarele conforme cu cerințele Ordinului ANRE nr. 208/14.12.2018. Asemănător cu lista veche, lista noua nu este limitativă, Transelectrica nu verifică toate invertoarele din piață ci doar pe cele pentru care a fost cerută verificarea. Lista este una dinamică, în curs de actualizare.

III. Certificarea invertoarelor. Cum și cât durează.

Instalatorii sunt cei responsabili de a transmite documentele necesare către Transelectrica pentru omologarea invertoarelor.

1. Certificarea invertoarelor

Certificarea invertoarelor se face pe baza cerințelor din Ordinul ANRE nr. 208/2018, în conformitate cu prevederile regulamentului european 2016/631. Acesta intră in vigoare de la 27.04.2019 și abrogă Ordinele ANRE nr. 30/2013 și 51/2009.

2. Documentele necesare

Documentele ce trebuie transmise către Transelectrica le puteți găsi pe site-ul lor. Dintre aceste cerințe cele pe care se pune accent sunt:

      • Domeniul de funcționare în frecvență
      • Domeniul de funcționare în tensiune
      • Domeniul și modul de reconectare automată, după o deconectare/declanșare prin protecții
      • Modul de funcționare la variațiile mari de tensiune
      • Modul de funcționare la variațiile rapide de tensiune
      • Modul de funcționare la creșterea frecvenței peste 50,2 Hz
      • Modul de funcționare la scăderea frecvenței sub 49 Hz

*Datele tehnice și certificatele de conformitate emise de firme autorizate trebuie însoțite de înregistrările testelor.

3. Unde se depune documentația

Documentația se poate depune fie fizic la registratura Dispecerului Energetic Național sau Transelectrica, fie pe mail la office@transelectrica.ro

4. Termenul de răspuns

Odată trimisă documentația, Transelectrica va reveni, în termen de câteva zile, cu un răspuns fie pozitiv, fie cu specificațiile care mai sunt necesare a fi depuse.

IV. Cerințe suplimentare față de cele din Ordinul ANRE nr. 208/14.12.2018

Pe lângă cerințele prezente în ordin, pentru ca invertorul sa fie eligibil pentru proiectul AFM, acesta trebuie să respecte cerințele aflate la Art. 20 din Ghidul de finanțare AFM. Discuția despre cerința referitoare la 2500 de metri altitudine apare în Ghidul AFM iar la conferința prosumatorilor energiaTa, cei de la AFM au precizat că toate cerințele inclusiv cea de altitudine sunt o condiție pentru eligibilitate!

Dacă nu aplicați la programul de finanțare, atunci cerințele pe care trebuie sa le respecte invertorul dumneavoastră sunt cele specificate in Ordinul ANRE nr 208/14.12.2018, și nu este necesar să fie prezent pe lista aprobată de Transelectrica, verificarea conformității acestuia cu cerințele Ordinului 208/2018 va fi realizată de către Operatorul de distribuție (de rețea) sau Transelectrica, în funcție de puterea activă totală instalată, adică de operatorul care emite ATR – avizul tehnic de racordare.


În curând energiaTa va lansa Ghidul Prosumatorului. Dacă vrei să îl primești, te poți . Dacă vrei să afli informații despre sisteme sau experiențele altor prosumatori, intră în .

Mai multe detalii puteți găsi pe blog-ul nostru despre programele de finanțare derulate de Administrația Fondului pentru Mediu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ghidul Prosumatorului Sustenabil (beta)
Chatbot WordPress plugin by Kognetiks