Poziția energiaTa referitoare la Autorizatia de construire

Poziția energiaTa referitoare la Autorizatia de construire 150 150 Stoian Dalia

Acum 3 ani când am început demersul energiaTa am identifcat 2 categorii de probleme majore cu care se confruntau cei care își doreau să devniă prosumatori:

  1. Injectarea și vânzarea de energie în rețea
  2. Procesul de a devenit prosumator ce implică multe avize și autorizații, ridicând astfel durata și costul procesului, de cele mai multe ori în mod inuitl.

De la 1 Ianuarie 2019, prima problema este rezolvată, iar cea de-a doua care este aproape de a fi soluționată. Cea mai mare problema este obținerea autorizației de construire care este cea mai birocratica și îndelungată etapa. Eliminarea acesteia sau reducerea numărului de documente necesare ar însemna o îmbunatățire dramatica al parcursului de a deveni prosumator, reducere a duratei și a costurilor aferente.

În procesul de simplificare a procesului și reducere semnificativă a numărului de avize și autorizație, trebuie să avem în considerare 2 aspecte, deosebit de importante:

  • siguranță: electrocutare, protecție la foc și structurală
  • patrimoniu: amplasarea panourilor fotovoltaice pe monumente istorice

În principal sunt 2 metode prin care poate fi rezolvată problema autorizației de construire:

1. Excepție pentru panouri de la autorizația de construire

Conform unui studiu publicat de comisia europeana, legat de prosumatorii rezidențiali, majoritatea țărilor analizate (ex: Olanda, Germania, Malta, Portugalia, Slovenia, Spania și Belgia) NU necesită autorizație de construire pentru instalații de capacitate mică, montate pe acoperișurile locuințelor. Este necesara doar anunțarea autorităților competente înainte de începerea montării.

Panourile fotovoltaice pot avea efecte asupra structurii acoperișului prin încărcătura și portanța pe care o adaugă. Pentru a vedea cât de semnificativ este acest efect, este nevoie de un studiu elaborat pentru Romania. Deoarece se poate, ca și în cazul țărilor care nu cer autorizație, impactul panourilor să nu prezinte o problemă din punct de vedere structural.

Important de notat aici este ca locuințele construite după anii 70′ trebuie să conțină un acoperiș care suportă o încărcătură de zăpadă de minim 100 kgf/m2. Prin comparație, panourile fotovoltaice cântăresc ~10kg/m2.

2. Proces simplificat

A doua abordare este de reducere radicală a documentelor necesare prin:

  • O expertiză pentru încărcătura adăugată sau o declarație pe proprie răspundere, în cazul în care este nevoie și de o asigurare structurală
  • O cumulare sau coordonare cu celelalte autorizații. Un exemplu foarte bun este Italia care a implementat în 2015 o procedura simplă care necesita un singur formular, atât pentru partea de construcție cât și cea de racordare.

În curând energiaTa va lansa Ghidul Prosumatorului. Dacă vrei să îl primești, te poți . Dacă vrei să afli informații despre sisteme sau experiențele altor prosumatori, intră în .

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ghidul Prosumatorului Sustenabil (beta)
Chatbot WordPress plugin by Kognetiks